Cherno – How Is It Being U


Cherno Jah, också känd som See-Que under 80-talet i Stockholm var i början graffmålare / breakare tillsammans med Quincy
“QD3” Jones (i dansgruppen Bezerk). Inne i hip-hop svängen tidigt var Cherno en av dom som lyfte och byggde upp kulturen i Stockholm.

Redan 1988 var Cherno, under namnet See-Que med på samlingsalbumet First Priority Records Basement Flavor tillsammans med dåtidens heavyweights som MC Lyte, Positive K och Audio Two. Den första svensk rapartsiten utgiven på en amerikansk skiva.. vad jag vet i alla fall.

Fyra år senare.. 1992 gav Telegram Records ut en singel med Cherno, producerad av Fabian “Phat Fabe” Torsson. Singeln var stor i Sverige det året, men har idag glömts bort.. det är en av dom mest förbisedda och bortglömda svenska hip-hop releaserna.

Det sägs att Chernos polare / manager Alex Strehl efter singelns release tog med sig den till Uptown Records, där han gav den till Sean “Puffy” Combs som var talangscout där på den tiden, åren innan han startade Bad Boy Entertainment, som visade intresse.. och gav Cherno en deal.. som nekades då det sägs ha varit ett rejält skambud.

Cherno emellertid började satsa mer på musik produktion och kom genom åren att producera systern Titiyo, Robyn, Petter, Spotrunnaz och Feven bland andra. Phat Fabe likaså, och med-producerade åt Teddybears Sthlm (som han vann en grammis med för “Bästa Producent” år 2000). Cherno och Phat Fabe kom att jobba igen under åren, senast med musiken till filmen “Förortsungar”.

Cherno singeln “How Is It Being U” släpptes 1992, utgiven av Telegram. För er som inte har kvar den, eller för er som missade den, kan ni ladda ner hela paketet här!

Cherno – How Is It Being U
(CDS, Telegram 1992)

1. How Is It Being U
2. How Is It Being U (Short Version)
3. How Is It Being U (Instrumental)
4. The Mood Is Write
5. The Mood Is Write (Rough Mix)

Produced by: Fabian Torsson.
Co-Produced by: Cherno Jah.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s