Promoe – Off The Record

När Promoe äntligen släppte sin första solotolva 1999 fick den sig ett rejält buzz, inte bara i Sverige men också utomlands. Promoe var en av dom första engelskspråkiga svenska MCs som som kunde mätas med dom utländska, och fick därmed sig även ett namn runtom i Europa, Japan och USA.

Här i Sverige blev det även så, men också eftersom titelspåret “Off The Record” innehöll samma sampling som Thomas Rusiaks “Suckers” (med PeeWee, cuts av DJ Sleepy) från Sidewalk Headliners som kom året tidigare. Det uppstod en enormt stor debatt kring detta som ni kanske minns. Båda dessa låtar, samt Rusiaks “Suckers Part II” (2000) och Flimpomans “Bloodpool” (2000) bygger på Michel Gonets “Flower Dance” (Imaginaires OST / Telemusic) från 1978. Att det uppstår samma samplingar i olika låtar är ingen nyhet, men för Sverige där hip-hop scenen var relativt liten var detta ett hett diskussionsämne.. som kanske höll på lite för länge. Det fanns många versioner av storyn bakom till hur det blev så, men att Marc & Tech Nic använde sig av denna sampling, precis som Rusiak, resulterade i alla fall i två feta låtar.

På b-sidan hittade vi “It’s Promoe”, producerad av Mighty Mi från Philadelphia duon High & Mighty som var stora i independentscenen vid denna tidpunkt, en av Rawkus Records större satsningar i slutet av 90-talet. Ännu ett tidigt samarbete mellan Sverige och USA, som i sin tur gav en liten push för tolvan i USA och ännu ett samtalsämne i Sverige.

Det tredje spåret, “Poor Lonesome Homeboy” fanns också med på Sidewalk Headliners och kom med som en bonus på denna tolva. Producerad av danskarna Sek & Typhoon, som även producerade Promoes “Denmark Style” från The Boulevard Connection “Sut Min Pik” EPn. Så för att knyta ihop säcken var denna tolva något utav en landmark för Promoe och svensk hip-hop: Promoes första solosläpp, omtalat första spår, amerikansk producerat andra spår och dansk producerat tredje spår. Ink Graphix stod för omslaget, som sedan följde upp med en rad klassiska skivomslag till diverse svenska artister.

Här kan man lyssna på tolvan!

Promoe – Off The Record
(12″, DVSG / Street Level 1999)

1. Off The Record
Produced by: Marc & Tech Nic

2. It’s Promoe
Produced by: Mighty Mi

3. Poor Lonesome Homeboy
Produced by: Sek & Typhoon

Bonus:

Thomas Rusiak – Suckers feat. PeeWee (1998)
Produced by: Thomas Rusiak

Thomas Rusiak – Suckers Part II (2000)
Produced by: Thomas Rusiak
Co-Produced by: DJ Agge

Ovanstående två finns att lyssna på här!

3 thoughts on “Promoe – Off The Record

  1. Nåt som kanske alla inte vet, är att Mighty Mi vad ämnad att remixa “Poor Lonesome Homeboy,” efter många om och men. När produkten till slut dök upp – så hade han helt skitit i att synka så det lät okej. Resultatet blev att de använde beatet till en ny låt: “It’s Promoe” – därför är låtarna lika långa och går i samma tempo.
    / Kash

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s