Growin Pains – Stockholm Staal

Dags för en klassiker. Dessutom har denna tolva 10-års jubileum i år.

Under 1997 i Stockholm kunde man inte undgå att se ovanstående blåa stickers bombade över hela huvudstaden. Precis överallt, som tapetsering. Och det var början till något som idag värderas till en definitiv klassiker inom svensk hip-hop historia. Det rör sig om Growin Pains tolvan “Stockholm Staal” från Homebrew Records.

Rapparen Wagie, som senare kom att använda sig av alias som Shiny Dayz och Iron African, tog sig fram med konceptet Growin Pains där det släpptes två tolvor, dels den som skrivs om nu, samt uppföljaren “Still Same Game EP” (1998) och medverkan på SIdewalk Headliners samlingen med låtarna “Throwin Molotovs” och “Cheap TalK”. Däremot så hade Wagie redan fyra år innan debuterat med sitt gästframträdande på låten “Ass Wreckin’ Mass” på Infinite Mass första EP “Da Black Mass”.

När det då begav sig för “Stockholm Staal” tolvan, var Wagie även med och gästade på Loop Troops “Unsigned Hype” EP från samma år. Tre låtar för Homebrew Records första release blev det, samtliga producerade av Thomas Rusiak, som själv nyligen släppt “Made To Measure” albumet med Sherlock. Och cuts av DJ Sleepy.

Homebrew Records, en av dom tidigaste independent skivbolagen med inriktning på hip-hop i Sverige, sköttes av grabbarna Gurra, Flars, Nicke och Mackan. Som sedan körde vidare med Street Level Records som gav ut en del tolvor dom följande åren. För er som kanske inte befann er i Stockholm vid denna tid, så är det viktigt att nämna, Street Level Records var en skivbutik i källaren hos Record Hunter. En slags samlingspunkt för den svenska hip-hop scenen i Stockholm, här såldes tapes och demos, flyers och stickers delades ut, man fick höra det senaste skvallret; Wagie och Ayos galna battle på Tantogården, Petter ska släppa en tolva, Timbuktu har spelat in låtar med Promoe, DJ Taro ska göra ett mixtape med bara svensk hip-hop, Loop Troop spelar på Bonden på fredag, det blir en helt sjuk fest på Sjögräs på lördag, DJ Noize ska vara med i DMC, Redline ska signa den och den.. och så vidare. Som ett whoa.nu forum fast i verkligheten kan man säga.. Intressant att notera, är att Petter skulle släppa en tolva på Homebrew 6 månader innan han fick sin deal med BMG..

I alla fall, “Stockholm Staal” släpptes och var absolut en milstolpe i svensk hip-hop historia, med det proffsiga soundet som framgick av Wagies rap och Rusiaks beats fick tolvan i stort sett alla hip-hop lyssnare i Sverige att säga samma sak, det var jävligt grymt. Och det var också banbrytande för den kommande independentvågen. Jag är ganska säker på att alla som var med i svängen dessa år, nämner denna tolva i positiva sammanhang än idag.

Här finner vi tolvan!

Growin Pains – Stockholm Staal
(12″, Homebrew Records 1997)

1. Stockholm Staal
Produced by: Rusiak

2. Virtual Reality
Produced by: Rusiak

3. Growin Pains
Produced by: Rusiak

För dom som är intresserade av samplingar, så innehåller “Stockholm Staal” en sampling från Isaac Hayes “Vykkii” och låten “Growin Pains” sn sampling från kanadagruppen Motherlodes låt “Soft Shell”.

10 thoughts on “Growin Pains – Stockholm Staal

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s