Ken – Stockholm Stad

Under 90-talet sprang det runt en ung kille bland Stockholms hip-hop kretsar. Ingen visste då att killen skulle bli en av Sveriges mest omtalade MCs, ingen visste att grabben skulle släppa en mängd hits och bli både älskad och hatad av många. Men idag, så vet vi alla vem Ken Ring är. Det finns vi som tycker om hans musik, det finns dom som inte gör det. Men faktum är att Ken inte bara är en grym MC, men också en enastående artist och intressant person.

I Hässelby fick ungdomarna tillgång till en studio där det började spelas in låtar och demos med Ken, Blues, Ayesha, Homan, Wolf, Big Fred och andra. Skivbolaget EMI fick intresse för Ken, signade honom 1998, skickade runt en kassett internt på EMI med låtarna “Gatuslang”, Mamma” (skiss), “Du & Jag” (skiss) och “Dödens Gränsland” (skiss) samt tillhörande pressmeddelande där det bland annat stod:
“Ken gör hip hop på svenska och har tidigare dykt upp på skivor med Erik Gadd, Petter, Entice samt på vår egen samling Sidewalk Headliners. Hans största styrka är en förmåga att skriva verkligt bra texter, han har dessutom en otroligt bra rapteknik. Närmast kommer vi att börja jobba Gatuslang. Denna låt kommer endast att finnas för promotion som vinylmaxisingel. Första ”officiella” singeln kommer någon gång i början av nästa år!”

Således släpptes singeln “Gatuslang”, en genomskinlig 12″ vinyl som fick sig mycket snack då det var Sveriges egen “Broken Language” (Smoothe Da Hustler) eller kanske “Ebonics” (Big L). Efter “Gatuslang” kom då singeln, eller rättare sagt EPn, “Stockholm Stad” innehållandes fem låtar, varav två finns med på debutalbumet “Vägen Tillbaka”.

Då Thomas Rusiak fått sig ett namn efter sin medverkan i Sherlock samt producerat delar av Petters debutalbum som kom året innan, var det intressant att höra Rusiaks produktion åt Ken, som skilde sig från hans tidigare verk. Låten “Stockholm Stad” är ett praktexempel. Med på EPn finns även “Eld Och Djupa Vatten”, en låt som kom att bli en av Kens största singlar, efter “Mamma”.

Kolla in Stockholm Stad EPn här!

Ken – Stockholm Stad
(CDS, EMI Svenska AB1999)

1. Stockholm Stad
Producerad av: Thomas Rusiak

2. Domedagen m/ Homan & Levent
Producerad av: Tito

3. Stockholms Blodbad
Producerad av: Colleone & Webb

4. Stockholm Stad (Kulturremix)
Remix av: C.R,I.B.E. & Moonshine

5. Eld Och Djupa Vatten
Producerad av: Colleone & Thomas Rusiak

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s