Sidewalk Hedaliners – 3-Track Promo EP

Sveriges genom tidernas absolut bästa hip-hop samling Sidewalk Headliners gavs ut 1998. Ett projekt ihopsatt och genomfört av Gustav Fridlund, Robin Dowling, DJ Snuff, Flars, DJ Taro, DJ Viet-Naam, Marcus Johansson, DJ Tech-Nic och Jonas Wikström.

Om man var inne i hip-hop svängen under 1998 kunde man inte undgå den mängd promotion som gjordes inför detta samlingsalbum. Gröna Sidewalk Headliners klistermärken överallt. Svarta Sidewalk Headliners nyckelhållare. Blåa Sidewalk Headliners tee-shirts. Alla hade någon av dessa attiraljer. Och med någon viss stolthet gick man runt och reppade Sidewalk Headliners. Det var (och är) nämligen bland det coolaste som hänt svensk hip-hop historia.

I alla fall, även om det var mycket som gjordes promomässigt inför Sidewalk Headliners, släpptes ingen singel eller video. Däremot gavs en tre-spårig promo EP ut innan release, med låtar från ADL, Looptroop och Ayo – Ett Öga Rött. “Love Trippin'” med ADL var en favorit bland många, producerad av Colleone & Webb som även gjorde “Häktet” med Ayo – Ett Öga Rött. Ayo hade även en låt på engelska med på albumet. En uppföljare, “Bakom Galler (Häktet 2)” kom sedan på Ayos debutalbum (i eget namn) “Föder Nått Nytt”. Looptroop kom med “Heads Or Tails”, som även släpptes året senare i form av en vinyl EP som gruppen gav ut.

Det var en bra blandning tre låtar som gavs ut i syftet för att hypa plattan, dessa tre låtar beskriver väl vad Sidewalk Headliners är för album. Nästa år är det 10-års jubileum för Sidewalk Hedaliners. Händer något i och med det? Mycket möjligt. Vi får väl helt enkelt se.

Lyssna på låtarna här!

Sidewalk Hedaliners – 3-Track Promo EP
(CDS, EMI Svenska AB 1998)

1. ADL – Love Trippin’
Produced by: Colleone & Webb

2. Looptroop – Heads Or Tails
Produced by: DJ Embee

3. Ayo – Ett Öga Rött – Häktet
Producerad av: Colleone & Webb

4 thoughts on “Sidewalk Hedaliners – 3-Track Promo EP

  1. Har inget specifikt att säga om det här inlägget, men älskar bloggen. Även om jag inte alltid omfamnat svensk hiphop måste jag ta av mig mössan och ge respekt, för det här är verkligen extremt ambitiöst och bra. Stor cred.

  2. Sidewalk Headliners! Letade upp min gamla skiva, tyvärr var den så sönder spelad att hälften av låtarna inte gick att höra:( Kan du inte lägga upp “Maktens höjder” med Petter!
    Riktigt grym blogg! Du har koll!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s