Excel – Pump

Nu är det påsk mina vänner. Och påsk för Majestic Flow har alltid inneburit Excel. Under påskafton ska det ätas ägg, godis och lyssnas på Excel! Ska vi då gå tillbaka lite i tiden och berätta om duon. Jo, redan under “Lifestress” tiden var Timbuktu aktiv med producenten och låtskrivaren Obi i Köpenhamn. Det sägs att Timbuktu och Obi träffades på en radioshow i Köpenhamn 1994, de gjorde en grej tillsammans och bestämde att de naturligtvis måste hålla kontakten.

I en gammal intervju från 1998 berättar Timbuktu: – Jag och Obi började jobba tillsammans redan 1995. Från början gjorde han musiken till mig och jag rappade men så småningom började vi prata om att göra något som en grupp, där han sjöng, och till en lite bredare publik. Obi är precis som jag gammal rappare, han släppte en platta 1992 som gick skitbra i Danmark. Bland annat fick han en Grammis för bästa rapartist och senare har han varit programledare för ZTVs hip hop-program i Danmark så Obi är definitivt redan ett känt ansikte i Danmark.

Och faktum är, så många av er kanske inte vet, att Timbuktu spelade in en hel del sololåtar med Obi som producent, däribland orginalet till “Lifestress”, som sedan kom att bearbetas och göras tillsammans med Falcon & Sleepy en kort tid därefter. Dessutom finns det även en remix på låten, en slags del 2 version vid namn “Stresslife” som fortfarande ligger gömd i ett valv. Efter vad Timbuktu berättat för Majestic Flow, är “Stresslife” något frukatsnvärt fett..

I vilket fall som helst, Excel påbörjade arbetet med sitt gemensamna album “Bright Lights, Big City”. Hip-hop blandas med R&B och första singeln “Allnite Long” gavs ut. Från samma intervju 1998 som tidigare berättar Timbuktu: – Vi gjorde “All Night Long” i april 1997, det var innan några europeiska grupper gjorde covers. Vi kände att kommer den här ut nu så kommer den att bli stor. Men sen fick vi ju inte kontraktet förrän ett år senare och då ville bolaget ge ut den som första singel och hade väldigt bra argument för det så vi körde på det.

Andra singeln “Pump” kom året därefter, och blev en hit, inte bara i Skandinavien, men även Tyskland där som agerade förband åt Noreaga som var stor med sin mega-hit “Superthug” producerad av The Neptunes. Duon Excel åkte även till Portugal och uppträdde i TV. Några av er kanske minns när Excel var med i ZTVs program Tullhus 2 och körde “Pump” live för en massa skrikande ungdomar.. och intervjuades på engelska. Singeln innehåller även tre remixer från bland andra R. Martorell & B. Eklund (som låg bakom Blues album) och Cherno Jah som ni kan läsa mer om här.. Det är också värt att notera, Excels album gavs också ut i Japan, med några bonusspår.

En liten anekdot som kan vara intressant att återberätta här.. PeeWee berättade förra veckan för Majestic Flow när Sherlock träffade Excel, som även Timbuktu bekräftade häromdagen. Det var i Stockholm på ett skivbolag. Dom två grupperna befann sig i samma byggnad för diverese business när plötsligt Sherlock och Excel möts öga mot öga. Vad skulle hända? Dom båda grupperna tittade lite tyst på varandra, iaktog varandras kroppsspråk.. lite spänt sådär.. efter en kort stund hälsade dom, började småprata. Till slut visade det sig att både Sherlock och Excel hade liknande uppfattning om hip-hop, Sherlock tyckte att Timbuktu var en grym MC, Timbuktu tyckte att detsamma om Sherlock. Och några år senare kunde vi se Timbuktu med Thomas Rusiak under Magic Villa turnén.

Efter Excel, började Timbuktu släppa tolvor på sitt egna Stress Records, gästa “Rulla Med Oss” på Petters andra album och sedan utveckla sin egen roll som svensk hip-hop artist. Obi fortsatte skriva låtar och producera en mängd skandinaviska som engelska och amerikanska artister nere i Köpenhamn.Ovan ser ni en bild på Excel, från Köpenhamn i fredags förra helgen. Duon träffas inte alltför ofta numera, men ibland händer det. Som ni ser har dom blivit aningen äldre. Ni kan lyssna på Pump singeln här!

Excel – Pump
(CDS, Warner Music Sweden 1999)

1. Pump (Video Version)
Produced by: Obi

2. Pump (EZ Extended Radio Mix)
Remix by: Josef Larossi

3. Pump (Steelchain Remix)
Remix by: R. Martorell & B. Eklund

4. Pump (Blacklite Remix)
Remix by: Cherno Jah

7 thoughts on “Excel – Pump

  1. B.Eklund som i Bechir Eklund?? Killen som var med Infinite Mass i början, och släppte ett eget album? What ever happened to him?

  2. Japp, B. Eklund som i Bechir Eklund. Var med i Infinite Mass (92-96), släppte eget album som Bashir, producerade sedan Blues debutalbum med Roberto Martorell, var med och jobbade med Infinite Mass singeln “Blazin'” 2001.. sedan har det nog mest varit diverse studiojobb.. men kan undersöka mer i saken vid tillfälle.

  3. Bechir Eklund har blivit en riktigt duktig skatterätts/immaterialrättsjurist. Han arbetar nu med att företräda staten i domstol som processförare i främst skatterättsliga frågor. Han startade en egen juristbyrå och jag har några vänner som fick riktigt bra hjälp av honom! Om någon kan hjälpa någon i muskibranschen så är det ju han som själv har varit en del av branschen under många år.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s