Alcazar

Nöjespalatset Nalen i centrala Stockholm har funnits sedan 1888. Ursprungligen var namnet Danssalongen National, vilket förkortades till Nalen. Där har en otrolig mängd svenska och internationella artister uppträtt genom åren, alla från Duke Ellington till The Game. Under Nalen, i en mindre lokal ligger deras dotterklubb Alcazar. Under 90-talet och även idag är det då och då så kallade hip-hop jams, releasefester och konserter med något mindre etablerade artister.Dom som befann sig i Stockholm i slutet av 90-talet, minns säkerligen några av Cypher jamsen och Stocktown Tapes festerna med mera som annordnades av Mookie och A-Bomb. Det var ofta mycket folk, och många artister som fortfarande är aktuella idag uppträde titt som tätt. Skön stämning, jävligt “äkta” och det var lite som att gå runt i ett fysiskt svenskt hip-hop forum. Man diskuterade senaste tapesen, kollade in vem som hade fetaste sneakers, frågade när tolvor skulle släppas och så vidare. Det roliga är, att än idag ser man samma folk röra sig runt i dagens hip-hop arrangemang i Stockholm, jag tänker då på Taro, Paragon, Tobbe Sentense, DJ Grass, Kashal-Tee, DJ Phab 1 (numera Lowe Thing) och en massa andra.. men givetvis har det även uppstått nytt blod sedan den tiden.Majestic Flow blev dessvärre ofta utkastad av den vidriga jävla vakten som alltid stod utanför Alcazar och slängde ut folk (inklusive artister) på löpande band utan anledning. Vakten hade väldigt svårt för hip-hop människor, och störde sig något enormt på alla som var där. Den vakten är en idiot, tack och lov finns han inte kvar i Stockholms uteliv längre. Och tur är väl det.

I Göteborg samt Lund / Malmö var det också en hel del hip-hop jams under denna period, mer om det i kommande inlägg.

7 thoughts on “Alcazar

 1. haha, shit det där är en av de första flyers som jag gjorde, den med mos def, haha. förmodligen ett av de första dj gigen med. När var det? 99? those were the good ol days…

 2. DJ Kristus och DJ Large är inte samma person.

  DJ Kristus hade ett eget set på “Seven Deadly Samurais of Stocktown Pt.2” (1999), ena flyern ovan är för releasefesten för detta tape.

  MBMA har kört live med DJ Kristus, DJ Dainja, DC (om jag inte minns fel) och sedan DJ Large som är medlem i gruppen numera.

 3. nice one!

  kan du inte lägga upp rusiaks – legends of the fall? har tolvan men ungefär 40 mil ifrån mig. hursomhelst förtjänar den ett inlägg här när det gäller svenska raps!

  /r

 4. För mig (A-Bomb) och Mattias (Mookie) var Cypher och tiden på Nalen något helt magiskt. Jag anser att slutet på 90-talet var en helt speciell period i svensk hiphop. Plötsligt var vår egen musik värdefull – den behövde inte mätas mot avlägsna amerikanska förlagor.

  Kanske var Cypher den sista möjligheten att få till ett anständigt hiphopjam. När vi började kunde man få artister som Timbuktu, Looptroop & MBMA att spela för en back öl och lite fickpengar (och jag försäkrar er om att vi som arrangörer sällan gick plus). Numera ligger samma artister på bokningsbolag & kostar multum (vilket också är grymt).

  Det är kul när man hör att andra som var där uppskattade vår klubb. Då känner man att det var värt all slit, alla utlägg man inte fick tillbaka och all energi man lade ner på att få commando-killarna i dörren att lugna ned sig.

  Peace

  /A-Bomb

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s