Nya svenska hip-hop scenen

När svensk hip-hop fullkomligt exploderade runt 99-2000, kom plötsligt en hel del tv-reportage om fenomenet. Här ser ni nu “En del av den nya svenska hip-hop scenen” från Musikbyrån, med bland andra Timbuktu, Live & Direct (Marcus Saxell & T.R), Chords & Scissors, Melinda Wrede, Karl Kath & Heli, Mazy, Sub Fu Dog och Spotrunnaz.

Detta reportage, är klassiskt. Dels då Timbuktu berättar om hur han skulle vilja vara mer samhällskritiskt och revolutionär (vilket han senare blev) och dels för att Spotrunnaz uttalande om Ken hamnade som mellanspel på hans andra album Mitt Hem Blir Ditt Hem.

Observera att även om Majestic Flows videobandsarkiv visserligen är gedigen, börjar dom äldre banden avmagnetiseras och därför är inte kvalitén vad den än gång var. Så vi snackar inte full HD i 1080p med 7.1 surround sound här inte. Men det funkar.

Del 1:

Del 2:

Bonus: När jag kollade genom dessa videoklipp blev jag påmind om Co-Ops (Chords & Scissors) låt Two Mill. Den gavs aldrig ut officiellt, men fanns med på ett av deras demos. Så dags för den gamla dängan att få lite shine! Ladda ner den här:

Co-Op (Chords & Scissors) – Two Mill

5 thoughts on “Nya svenska hip-hop scenen

  1. Fan vad fett att du skriver! Det är verkligen underhållande läsning. Har letat efter denna låt sedan jag hörde den för första gången på ett Cipher-tape från Alcazar runt 2000. Keep on keepin’ on!

  2. Skillnaden mellan denna och live-versionen från Cipher på Alcazar är att de två sista verserna körs på andra beats. Scissors kör på So Ghetto med Jay-Z medan Chords kör på någon annan, jävligt svängig sak. Den som knäcker nöten och berättar vilket beat det är får en majestätisk eloge av mig…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s