ÄrkeDJn Sleepy

Förutom att vi lärt oss att Petter och Sleepy åker i samma bil, så är Sleepy även Birkastans bästa, med över 20 år i gamet. Lite som ADL och Jonas Wikström, är Sleepy en av Sveriges absolut mest omtyckta inom svensk hip-hop. Jag känner faktiskt ingen som någonsin sagt något ont om Sleepy, det är liksom tabu att göra det. Det skulle aldrig hända.

Det är mycket tack vare Sleepy som vi fått ta del av allt Petter gjort, eller det hade i alla fall inte varit samma sak utan honom, och vi hade heller aldrig fått klassikern Lifestress med Timbuktu utan Big Sleep Dog (och Christian Falk). Han är mer an vad vi tror, denna hyvens DJ, HHG och hip-hop konnässör.

Under den tiden då Sidewalk Headliners projektet var i full gång, kom DaDa gänget, som då hade en deal med Warner och gav ut Thomas Rusiaks första singel, med en idé till Sleepy att göra ett samlingsalbum / mixtape. Funkmaster Flex mixalbumen var populära i USA, och tanken var väl snarlikt att Sleepy skulle göra en liknande variant. Planen var att flera större internationella namn skulle vara med på albumet. Det blev som det ofta blir med sådana saker, ingenting.

Lite senare, då DaDa flyttat över sitt samarbete till Universal och bytt namn till LED, togs projektet upp igen. Majoriteten av låtarna spelades in på Cosmos studion, under många, långa, svindyra sessions och vissa datum hade tom bokats av LED som sedan glömde informera någon om det. Och då ska man tänka på att ett dygn där på den tiden kostade som en halv Paragon platta idag. Några låtar däremot, som tex Promoe & Supremes Chosen Few, Sublime PHs låt och Thomas Rusiaks In This Cold World (som är en Magic Villa leftover) kom i färdigt skick helt utan Sleepys input.

Lyssna på: Chosen Few (Demo Version)

(Observera att CDn denna version fanns på, är något sliten. Det resulterar i att det är lite hack.)

Alla låtar trycktes som vinyl 12:or med en låt på varje sida eftersom varken CDJ-spelare eller Serato fanns då. En plan på att släppa plattan som en vinyl box med alla 12:or fanns, vilket hade varit sjukt fett. Men eftersom vinyl ändå gjordes på allt blev det inte av.

“Nu står det ett gäng vinyler och samlar damm på mitt lager. En liten extra grej är att Rim vs Rim tolvan gjord för kommersiell release kom bort i Universal maskinen och såg inte dagens ljus fören typ 2 år efter albumet släppts.” säger Sleepy.

Lyssna på: Rim vs Rim

Första låten som skickades ut var Rim vs Rim med Melinda Wrede, Paragon och Eye N’I. “Jag minns faktiskt inte helt säkert varför vi aldrig gjorde en Rim vs Rim video men jag tror att den blev klar så sent innan sommaren så att det kändes onödigt att bränna stålar på en framstressad video som endast skulle visas fram till hösten då vi redan på förhand bestämt att In This Cold World skulle släppas. Videos blev det som bekant så småningom och det blåstes 250 000 kr respektive 450 000 kr på dom två videos som gjordes. Inga konstigheter.” minns Sleepy.

   

Lyssna på: In This Cold World

Under 2000 gavs singlarna In This Cold World (med Thomas Rusiak) och Rim vs Rim ut, följt av albumet året därefter. Det blev aningen försenat, som Sleepy berättar “slutet av inspelningen drog ut på tiden gjorde att vi skulle behövt släppa samtidigt som dom stora internationella plattorna den hösten och riskerat att drunkna, därför sköts releasedatumet upp.”. En sampler skickades dock ut med 6 låtar, vilket gav mersmak inför releasen.

Till slut kom skivan, och är idag en klassiker. Tillsammans med Sidewalk Headliners, Den Svenska Underjorden, Ordkrig samt DJ Taros och Seven Deadly Samurais mixtape serierna är det ett utav dom släpp där vi fick höra exklusiva låtar, konstellationer och annat som förevigar den så kallade svenska hip-hop scenen.

Och om ni missade tidigare inlägg om fjärde singeln All Respekt, läs här.

Bonus anekdot: Vintern 2006 var vi ett gäng på Annakhan, varpå Sleepy och Majestic Flow fick för sig att dra vidare. Professorn och docenten skulle nerför gatan till East. Jag minns faktiskt inte varför vi skulle det, men förmodligen kändes det viktigt just då. På väg ner för den hala backen lägger Sleepy en megavurpa. Det måste ha gjort helvetes ont. Sleepy reser sig, skakar lite på sig, och fortsätter förklara Sons of Souls relation till SweMix. Det är så Sleepy jobbar, undervisning av dokotorandkursen svensk hip-hop 160p med särkild behörighet pågår oavsett vad som händer på vägen.

13 thoughts on “ÄrkeDJn Sleepy

 1. Märk väl på nya singeln har jag uppdaterat raden “över 10 år i spelet” till “över 20 år i gamet”. Tiden har gått och ibland på tok för länge!

  ÄNTLIGEN!

  Tack Majestic, du är alltid o point som en fågel.

  Det finns storys och det finns storys.

  Jag säger
  Deejayes Smeejayääs, on your knees and hail the king of this shit!

 2. Sleepy är inte helt olik Sammy Davis Jr på bilden 🙂

  Får vi se en Coleen & Webb-special någon vacker dag? De har alltid varit ett mysterium för mig.

 3. Grymt! Även TSD lyfter på hatten för Sleepy!

  Jag har för mig att jag såg “Sleepy Sound system” för bara någon vecka sen när jag var ute och grävde bland skivor, så helt omöjlig är den nog inte att hitta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s