Sedlighetsroteln – Löst Folk


Sedlighetsroteln har alltid varit ett storpratat samtalsämne.. det snackas och det snackas, och gör så även fortfarande. Dom två EPs som gavs ut har blivit så pass eftertraktade att dom säljs för 500:- och uppåt. Jag vill minnas att jag sett Ring Snuten! EPn gå för 1,500:- till och med. Vilket är ganska sjukt egentligen, förutom att dom trycktes i liten upplaga så var det mer eller mindre ett kul sidoprojekt som Looptroop och Timbuktu började år 2000. Men kanske är det därför som projektet blivit så populärt, när olika artister och producenter går ihop för att spela in låtar under gemensamt namn.

Den alltför ofta ställda frågan, vem var med och vem hette vad i Sedlighetsroteln måste nu få ett slut. Tycker jag. Så här kommer svaren.

CosM.I.C. = Tjyvtjompa
DJ Embee = Hälsan Själv
DJ Erase = Killary Klinton
Kekke Kulcha = Kekke Kulspruta
Leo = Manuel Cork / Ve & Fruktan
Moe = Hasse Holk
M.O.N.S. = 26-åringen
Organism 12 = Herr Ågren
Promoe = Kjell Kriminell
PSTQ = PIOTR
Supreme = Carlos Kanon
Timbuktu = Urban Schmutz / Fimpen / Sär-Klas

Och nu 7 år sedan Sedlighetsroteln var aktiva tillsammans, så drar vi återigen fram den hemliga lådan.. och hittar låten Sedlighetsoroteln som spelades in i Årsta och var den första som gruppen gjorde tillsammans. Den dagen befann sig Timbuktu, Promoe, Supreme och Breakmecanix i studion, vilket finns filmat och förevigad i dokumentären Funken Styr Våra Steg. Låten spelades in för Timbuktus debutalbum T2: Kontrakultur, och mer än så långt hade inte Sedlighetsroteln som projekt kommit just då, men efter den låten bar det av, och fler låtar spelades in till den gemensamna EPn. Häromdagen hittade jag demo versionen bland mina gömmor. Och vad skiljer sig den förutom mixen (som förövrigt är märkbar)? Jo, Supreme lägger sin vers med ett eller annat annorlunda ordval här och där, men det är också en tidig inspelning av versen som sedan spelades in igen. Och varför blev det så? Ingen minns. Ingen! Och då blir jag så jävla förbannad när jag tänker på det. Men vad ska man göra åt den saken?

I alla fall, till en början var arbetsnamnet på låten Löst Folk, och inte Sedlighetsroteln som den heter i officiella sammanhang. Nedan kan ni lyssna på den.

Timbuktu m/ Looptroop – Löst Folk (Demo Version) (2000)
Producerad av Breakmecanix.

En turné med gruppen avverkades i november och december samma år, med en extra insatt konsert på Fat Milk i Göteborg den 7:e december. Denna kväll var förutom Timbuktu, Promoe och Supreme även CosM.I.C., Spotrunnaz och DJ Taro med på scen. Bland annat körde dom låten i fråga denna kväll, men på en populär instrumental vid denna tid, Boom! med Royce Da 5’9. Detta skådespel filmades, och kan ses nedan. Notera dock att ljudet är fruktansvärt dåligt, och ljuset ännu sämre. Så går det till när man filmar bredvid monitorerna i mörker.

4 thoughts on “Sedlighetsroteln – Löst Folk

  1. Jävligt mäktigt att se en live-versionen (även om ljudet var dåligt). Vill minnas att jag i sammhällskunskap gjorde en bananreklam till “Ring snuten” (ingen aning om varför det just var sammhällskunskap).

  2. haha! INGEN minns kanske varför carlos kanon la om sin vers (för urbans o mina verser är samma som på originalet), men det är inte så svårt att räkna ut när karln säger ‘garanterad champinjon’ istället för champion, haha! och när vi vidare ‘levererar folkmord med polkpott med folkål o kortkort’ så är det ju uppenbart även för folk inom roteln att han långt hade överstigit promillegränsen i båset (som väl ändå låg på runt 3-400…). haha! fan, kommer snuten kunna spåra mitt ip-nummer? blåljus!? ä, ja drar!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s