Ainaziz & Herman Hedning

ainaziz_1ainaziz_2
Det finns en del bryggor mellan serietidningar och svensk hip-hop. Inte någon extremt stor brygga, men den finns där. Alla känner vi till Martin Kellerman (och hans serie Rocky) som ritat Petter, Looptroop, Ken Ring, Timbuktu, Rusiak, DJ Sleepy och några till. Men till Rocky kommer vi lite senare.

herman_hedning
Nu ska vi fokusera lite på Jonas Darnell. Tecknaren bakom Herman Hedning (som började publiceras i Fantomen för 20 år sedan), och även ritat för 91:an Karlsson, ritade 2001 omslaget till The Latin Kings singeln Ainaziz. Det är ett populärt ocg grymt TLK omslag, med sin fram och baksida, där poliser jagar folket, och folket jagar polisen i en förort. Det gjordes även en mindre upplaga affischer med Ainaziz omslaget. Som tidigare berättat är det även ett av Masses favoritomslag.

Ytterliggare intressant är att både Fille och Crille gör inhopp på låten, och som sig bör innehåller singeln en Masse remix. Den kan man lyssna på nedan.

The Latin Kings m/ Fille & Crille – Ainaziz (Remix) (2001)
Remix av Masse.

Uppdatering.
5

Promoe noterade just med sin kunskap att Ainaziz omslaget är inspirerat av en klassisk gammal Nynningen platta, 1974.

3 thoughts on “Ainaziz & Herman Hedning

  1. vi kalenderbitare noterar även att omslaget är inspirerat av en klassisk gammal nynningen-platta. parallellen mellan proggen o hiphoppen i sverige kan med andra ord dras mellan fler grupper än bara looptroop och nationalteatern. härligt!

  2. Riktigt fett omslag, hur kan jag ha missat detta! Andra svenska serieskapare med hiphopankyntning (utöver herr kellerman) är Simon Gärdenfors (vem kan glömma DJ röv) och Aggro!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s